Hogyan szoktassuk óvodás gyermekünket az olvasásra

Olvassatok együtt, minden nap

Minden nap legyen egy napszak, egy kis idő, amit az olvasásnak szentelünk. Ez lehet akár az esti óra, amikor együtt összebújhatunk az ágyban, átöleljük gyerekünket és közben a kedvenc történetét olvassuk fel.

 

Adjunk mindennek nevet


Építsük gyerekünk szókincsét a beszéd által, az érdekes szavak és tárgyak által. Például: ne csak úgy mutassunk be valamit, hogy ez egy „repülőgép”, hanem mutassuk be részletesen, „ezek a szárnyai”, „ez a motorja” stb. Tegyünk fel kérdéseket is, amik gondolkodásra késztetik a kicsiket pl: „Mit gondolsz, miért hívják őket szárnyaknak?” „Mi célt szolgálnak?”

Mondjuk a gyerekeinknek, hogy mennyire szeretünk velük olvasni

Mondjuk el, mennyire szeretünk olvasni, szeretjük a velük együtt töltött időt. Elmondhatjuk, hogy a meseolvasás ideje a mi kedvenc napszakunk, mert közösen, összebújva mesélünk el egy történetet.

Hangsúlyos olvasás, különböző hangok, mimika

Az olvasáskor próbáljunk hangsúlyozni a szavakat. Használjunk különböző hangokat az egyes karaktereknél. Ne hagyjuk ki az arcunkkal való játékot sem, ami még élvezetesebbé, viccesebbé teheti ezeket a meghitt pillanatokat.

Tudjuk, mikor kell abbahagyni az olvasást


Ha észrevesszük, a gyermekünk elveszti érdeklődését a mese iránt vagy odafigyelési gondjai vannak, akkor ne erőltessük, tegyük félre egy másik alkalomra.

 Legyen interaktív


Fontos, hogy a gyermekünk interaktív legyen az olvasások alatt. Beszéljük meg, mit történik a könyvben, mutassunk rá a képekre és tegyünk fel kérdéseket a történettel kapcsolatban. Beszéljük meg minden apró kis részletet.

Beszélni az írásról, az olvasásról

Magyarázzuk el gyerekeinknek, hogyan kell olvasni, pl.: balról jobbra kell olvasni, valamint miért használunk írásjeleket, mit jelentenek azok a mondatokban, miért fontosak.

You can leave a response, or trackback from your own site.

Hozzászólok

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.

Powered by WordPress | Designed by: Premium Themes | Thanks to Compare Premium WordPress Themes, WordPress Themes Free Online and Free WordPress Themes