Hogyan szoktassuk tipegős gyerekeinket az olvasásra

A kis tipegők folyamatosan mozognak. Ne aggódjunk, ha éppen egy mesét szeretnék nekik felolvasni, de ők mintha nem is érdekelné őket: folyamatosan mozognak, járkálnak, pakolásznak. Bár mással vannak elfoglalva, azért ők figyelnek.

Mondjunk mondókákat, énekeljünk és nem baj, ha hibáznak!

Mindig hagyjunk szünetet, hogy a kisgyermek befejezzen egy mondatot vagy elénekeljen egy refrént. Nem baj, ha eltévesztik vagy rosszul mondják. Minél jobban megismerik, megtanulják a mondókákat, énekeket, annál kevesebbet hibáznak.

Válassza megnyerő könyveket

Válasszunk olyan könyveket, melyek egyféle dolgot mutatnak be, pl: állatok, gépek vagy olyanokat, amik ezt hanggal is bemutatják. Olyan képek és hangok legyenek benne, amik felkeltik a kicsik érkelődését.

Olvass rövid történetet, egyszerűt, és gyakran ismételjétek

A kisgyermekeknek rövidebb a koncentráló képességük, mint a babáknak. A folyamatos mozgásigényük miatt, nehezen tudnak sokáig egy helyben maradni. Keressünk olyan szövegeket, amik rövidek és egyszerűek. Olvassunk keveset, naponta többször.

Ösztönző játékok kitalálása és a kommunikáció

Csináljunk ösztönző játékokat. Hozzunk létre állatkertet az összes kitömött plüss állatból vagy akár egy versenypályát az összes otthon fellelhető játékautóból. Tedd a kisgyermeket a játék felelősévé, hagyd had Ő irányítson és kérdezz tőle sokat az éppen játszott játékkal kapcsolatban.

Minden nap egy kaland, amikor egy kisgyermek felfedezi a világot

Válasszunk olyan könyveket, melyek a gyerekünk mindennapi tapasztalatait és érzéseit írja le. A gyerek azonosítja magát a könyvben lévő mesefigurával, mint: öltözködik, eszik, látogatóba megy, játszik stb.

 Kérdezz, kérdezz és kérdezz

Időbe telik, amíg a kisgyermek válaszokat ad a kérdéseinkre. Kezdetben csak hallgatnak és bár szeretnének beszélni, mégsem merik megtenni. Ösztönözni kell őket, hogy elmondják, mit gondolnak. Ahogy építi a nyelvi készségét (tőlünk hallott folyamatos beszédből, a könyvek olvasásából) annál biztosabban ejti ki a szavakat és kapcsolja össze a mondatokat.

Olvasd el a kedvenc történetek újra és újra

Keressetek olyan könyveket, melyek olyan dolgokat tartalmaznak, amiket a kisgyerek különösen szeret, pl.: vonatok, állatok, hold, babák, cicák stb. Ezek a könyvek meghosszabbíthatja a kisgyermek figyelmét, segíti lelkesedését az olvasás iránt.  A könyvek kiválasztásánál mindig figyeljünk oda gyerekünk érzéseire. Csak olyan könyveket válasszunk, melyek pozitív érzéseket váltanak ki a gyerekünkből.

You can leave a response, or trackback from your own site.

Hozzászólok

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.

Powered by WordPress | Designed by: Premium Themes | Thanks to Compare Premium WordPress Themes, WordPress Themes Free Online and Free WordPress Themes