Kártya játék – saját készítésű kártyával

Már AKÁCIÓT írunk és holnap kezdődik az iskolákban a nyári szünet. Szeretnénk néhány ötletet adni a következő bejegyzésekben, hogy hogyan készíthetünk otthon saját kezüleg játékokat, amelyek elkészítése közben is jól érezhetik magukat a gyerekek és felnőttek egyaránt. A játék öröme mellett pedig fejlesztjük készségeiket, ügyességüket és a fantáziájukat is megmozgatják.

Először saját készítésű kártyára adunk néhány ötletet. A kártyajátékok közül a Fekete Péter játékára és egy memória kártya csomag elkészítésére mutatunk megoldásokat.

Szükséges anyagok:

Karton papír

Papír ragasztó

Színes és fehér papírlapok

Olló

Színes ceruzák, filc toll, zsírkréta, festék igény szerint

Ahhoz, hogy többször is használható kártyákat készítsünk, a boltokban kapható karton papírt ajánljuk alapnak. A karton papír színe saját elképzelés alapján bármilyen lehet, minél színesebb, annál nagyobb élményt jelent a gyerekek számára.

A kártya mérete, lapszáma szintén saját döntés eredménye, attól függően, hogy mekkora gyermekek részére készítjük. Általában a 7,5 cm x 11 cm-es méretre készítjük, de lehet ennél kisebb is, ha kis gyermekek számára készítjük, hogy könnyebben meg tudják fogni. A kártya lapszáma pedig a játék nehezítése vagy könnyítése függvénye. Kisebb gyerekeknek lehet 6-8 párral kezdeni, a nagyobbaknak pedig 15-17 párral. A Fekete Péter kártyában plusz 1 lapot kell még készíteni.

A karton papírból kivágjuk egyforma méretre a kivánt mennyiségű kártya lapokat, majd az egyik oldalára vagy rajzolással, festéssel készítjük el a mintákat vagy előbb még egy fehér lapot ragasztunk rá és arra kerül a gyermekek mesterműve. Próbáljunk meg páronként egyforma képet rajzoltatni rá, de ha nem sikerül, akkor sincs gond. Ilyenkor a kártya jobb vagy bal felső sarkába rajzoljunk jeleket, amelyek jelezni fogják a párokat.

Tippek:

  • ha nem szeretnének esetleg rajzolni, akkor színes újságokból is ki lehet vágni képeket, amelyeket ráragaszthatunk.
  • Ünnepek közelettével ünnepi kártyákat is készíthetünk.
  • Ha még személyesebbé szeretnénk tenni, akkor a gyerekek fényképével is készíthetjük a kártyákat és ajándékba is adható.
  • A hátoldalára is lehet egyforma mintákat készíteni, amelyek a szemben ülő játékos számára jelentenek vidám perceket.

 

Játék szabályok

Fekete Péter

A kártya paklit megkeverjük és kiosztunk 4-4 lapot minden játékosnak. (játékosok száma függ a kártyalapok számától) Először a középre helyezett pakliból húznak egymás után a játékosok és a kezükben lévő párokat leteszik maguk elé. Ha elfogyott a pakli, akkor egymástól húznak egymás után, amíg el nem fogy a kártya. Az a Fekete Péter, akinél a kártya marad.

Memória kártya

A páros számú kártya lapokat a képekkel lefelé fordítva letesszük az asztalra egymás mellé, lehetőleg sorokban, hogy könnyebben lehessen megjegyezni a kártyákat. A játékosok sorban haladva 2-2 kártyát fordítanak fel és ha pár, akkor kiveszik és maguk mellé lerakják.

Te milyen kártyát készítesz? Megmutatod nekünk?

You can leave a response, or trackback from your own site.

Hozzászólok

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.

Powered by WordPress | Designed by: Premium Themes | Thanks to Compare Premium WordPress Themes, WordPress Themes Free Online and Free WordPress Themes