Olvasási tippek kisbabás anyukáknak

Mostantól hetente próbálunk anyukáknak ötleteket adni, hogyan szerettessék meg gyerekeikkel az olvasást. Minden héten újabb korosztályhoz próbáljuk eljuttatni az olvasás örömét és szeretetét.

Ezen a héten a kisbabás anyukák figyeljenek!

 

 

Olvasási tippek kisbabás anyukáknak

Soha nem korai olvasni tanítani gyerekeinket. Ezt már a baba megszületése után elkezdhetjük. A babák nyelvi készségét fejlesztik a játékok, a folyamatos beszéd, amikor elmondjuk nekik, hogy éppen mit csinálunk.

Minden nap jelöljünk ki egy fél órácskát, amikor elcsendesül minden és nyugalomba vagyunk babánkkal. Ilyenkor egy könyvet kézbe véve olvassunk nekik. Az olvasás ebben a korban is már segíti őket, hogy megszeressék a könyveket.

Néhány tipp, ami szórakoztató módon nyújt segítséget a gyerekeknek, és ezáltal boldog, magabiztos olvasóvá válhatnak majd gyerekeink. Minden héten próbáljunk ki egy újabb ötletet és figyeljük meg melyik működik legjobban a gyerekünknél.

Összebújva egy könyvvel

Amikor a babát a karodban tartod, nyisd ki a könyvet és nézzétek együtt. A baba élvezni fogja a hangodat és a történetet. Biztonságban érzi magát, miközben együtt nézitek a könyvet, így építve fel a baba bizalmát és szeretetét az könyvek iránt.

Válassz bababarát könyveket

A csecsemők a színes, nagy kontrasztú ábrákat jobban látják. Megragadja a figyelmüket. A könyv készülhet ruhából, puha műanyagból vagy kartonból (táblás könyvek).

A könyvet tartsd ott, ahol a baba is elérheti, ügyelve arra, hogy ők még mindent a szájukba vesznek!

Beszélj a babádnak egész nap

Mondjuk el a babánknak, hogy aznap milyen az időjárás…vagy ha éppen bevásárolunk, milyen az a gyümölcs, amit kiválasztunk. Beszéljünk a könyvben lévő képről. A szavakat hallva babánk megtanulja a nyelv szerkezetét, felépítését.

Bátorítsd a babádat, dörmögj, gagyogj

A baba babanyelven kommunikálnak veled. Ez az első fontos lépés a beszédhez. Ösztönösen próbál utánozni téged. Minél több hangot gyakoroltok, számára annál világosabbá válik a szavak értelme.

Adj dolgokat a babád kezébe

Bátorítsuk a babánkat, adjunk a kezébe kekszet, gyümölcsöt. Engedd, hogy megérintse kézzel, orral, lábbal. A kicsi izmai megerősödnek, ezáltal a baba készen áll arra, hogy a könyvet megfogja, lapozza.

Fejlődni a mindennapos rutin által

A rutin, a megszokás megnyugtatja a babát, és hagyja, hogy a baba megtanuljon jósolni, mi fog előre történni. Az előrejelzési képesség fontos, segítséget nyújt a gyermeknél, hogy idősebb korában önállóan olvasni tudjon.

Ének, olvasás, ismétlés

Olvasd el kedvenc történeteit vagy a kedvenc dalokat énekeljétek újra és újra.  Az ismétlés, a szórakoztató könyvek erősíteni fogják a gyerek nyelvi készségét és a pozitív érzéseket az olvasásnál.

„Olvas” a babád
Mindig figyeljünk oda, hogy a baba hogyan reagál, amikor a könyvet olvassuk. Álljunk meg, ha a baba nem élvezi a történetet. Ilyenkor próbálkozzunk egy másik könyvvel vagy egy későbbi időpontban vegyük elő újból.

 

You can leave a response, or trackback from your own site.

Hozzászólok

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.

Powered by WordPress | Designed by: Premium Themes | Thanks to Compare Premium WordPress Themes, WordPress Themes Free Online and Free WordPress Themes