Olvasási tippek kisiskolások számára

Adjunk gyerekünknek sok lehetőséget a hangos olvasásra. Inspiráljuk őket, hogy gyakoroljanak minden nap. Az alábbiakban néhány szórakoztató tippet adunk, milyen módon tudunk gyerekünknek segíteni, hogy boldog és magabiztos olvasó váljék belőlük. Próbáljanak ki minden héten új tippeket. Nézzék meg, melyik működik a legjobban az Ön gyermeke számára.

Mindig vigyünk magunkkal könyvet
Mindig vigyünk magunkkal egy könyvet, magazint vagy bármilyen más szórakoztató olvasmányt, ha olyan helyre megyünk ahol több időt kell eltöltenünk, várnunk kell. Ilyen hely lehet pl.: egy orvosi rendelő. Válasszunk olyan olvasmányt, amit gyermekünk szívesen elolvasna.

Egyszer nem elég
Ösztönözzük gyermekünket, hogy kedvenc könyveit, verseit újra és újra elolvassák. Az ismétlő olvasás segíti gyermekünket a gyorsabb és pontosabb olvasás kialakításában.

Ássunk mélyebbre a történetben
Tegyünk fel kérdéseket gyermekünknek: miről szól a történet, mi a véleménye arról, amit olvasott. Például.: Szerinted Anna miért cselekedett így? Mi volt vele a szándéka? stb.

Ne vegye át az irányítást a televízió
Nehéz lépést tartani a TV- vel és a videó játékokkal. Manapság egyre több időt töltenek gyerekeink a képernyő előtt vagy a világhálón lógva. Próbáljuk meg a gyerekeket olvasásra, mint szabadidős tevékenységre ösztönözni. Akár kedvenc filmjük/mesefilmjük könyv változatát is beszerezhetjük, így buzdítva őket az olvasásra.

Legyünk türelmesek
Amikor gyerekünk egy új hanggal, szóval ismerkedik, adjunk neki több időt, hogy begyakorolja. Nem minden megy elsőre tökéletesen. Olvastassuk el vele újra és újra, akár szótagolva, hogy jobban megértse a szó értelmét.

Könnyű olvasmányok, a nekik megfelelő szinten
Olyan olvasmányt keressünk, ami a gyerekünk számára nem nehéz. A cél az, hogy a gyerekünknek sok sikerélménye legyen az olvasásnál.

Olvassunk közösen
Olvassunk hangosan, felváltva gyermekünkkel lefekvés előtt. A gyermekek élvezik ezt a különleges olvasást, főleg, ha a szüleikkel együtt tehetik meg.

Finoman korrigáljuk az elrontott szót
Amikor a gyermekünk hibázik, óvatosan vezessük rá a figyelmen kívül hagyott betűre vagy helytelenül olvasott szövegre. A gyermekek szeretnek kitalálni új szavakat, mert a gyors olvasásnál általában csak az első betűt veszik figyelembe. A gyors olvasás sokszor a helytelenül kimondott szót hozza maga után.

Beszélni, beszélni, beszélni!
Beszéltessük gyerekünket minden nap: mi történt az iskolában, mivel foglalkoztak, mit csinált szabadidejében stb. Vigyünk néhány érdekes új szavat a beszélgetésbe, ami felkelti az érdeklődését, és amit majd legközelebb már Ő is beleépít a mondatába, így bővítve a szókincsét.

Írni, írni, írni!
Kérjük meg gyerekünket, segítsen megírni a bevásárló listát, amit majd a boltba fel is olvashat nekünk pontról pontra vagy a nagymama receptjeit beleírni az újonnan vásárolt receptes könyvbe.

You can leave a response, or trackback from your own site.

Hozzászólok

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.

Powered by WordPress | Designed by: Premium Themes | Thanks to Compare Premium WordPress Themes, WordPress Themes Free Online and Free WordPress Themes