Olvasási tippek óvodáskorú gyermekeknek

Beszéltessük a gyerekünket
Kérdezzük meg gyerekünket, aznap mi történt vele az óvodában. Ösztönözzük a beszédre, had magyarázza el mit játszott, mit csináltak a csoportban, mit tanult aznap.

Nyelvtörős versikék, énekek
Énekeljünk velük sokat, olvassunk versikéket, amik segítségével a gyerekek jobban megtanulják a hangokat, a szavakat.

Amit olvasunk, tapasztaljuk is meg
Ha olvasunk egy könyvet például az állatkertről, akkor menjünk is el és nézzük meg milyen, beszélgessünk a könyvben olvasottakról és arról, amit az állatkertben látunk.

Játszunk bábokkal, babákkal
Játszunk nyelvi játékot.  Vegyük a kezünkbe  gyermekünk egyik kedvenc állatkáját, esetleg babáját és csináljunk úgy, mintha azok beszélnének. Tegyen fel kérdéseket. Pl.: A baba mondja: „A nevem Bence. Szeretem azokat a szavakat, melyek rímelnek a nevemmel. ”  Vajon a labda rímel a nevemmel? Vagy a kemence rímel a nevemmel?

Hangokkal kapcsolatos játékok
Hangok keverésével gyakoroljuk a szavakat. Kérdezzük meg: Meg tudja – e tippelni mi ez a szó? K – á – d.” Tartsunk ki minden hangot hosszabban, mint ahogy egyébként normálisan kimondanánk.

Olvasd el újra és újra
Olvassuk el gyermekünk kedvenc könyvét legalább 100 alkalommal. Amikor szünetet tartunk, kérdezzük meg gyermekünket, mi folyik a könyvben, mit olvastunk eddig és mi a véleménye róla.

Beszéljünk a betűkről és a hangokról
Segítsünk a gyermekünknek megtanulni a nevét, leírni betűkkel, kiejteni hangokkal.

You can leave a response, or trackback from your own site.

Hozzászólok

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.

Powered by WordPress | Designed by: Premium Themes | Thanks to Compare Premium WordPress Themes, WordPress Themes Free Online and Free WordPress Themes