Szókincs fejlesztés

Szókincs és beszéd fejlesztés fontos a gyermekeknél, mert az iskolába lépéshez a difer tesztben ezt is vizsgálják a többi készség, képesség mellett. Vizsgálják, hogy a gyermek szókincse mekkora, hogyan fejezi ki magát, egybefüggő mondatokban beszél-e, összetett-e a mondat, amit használ. Ezt a vizsgálatot az életkoruknak megfelelően az óvodapedagógusok végzik minden évben és tájékoztatást is adnak róla a szülőknek.

Ehhez a fejlesztéshez javasoljuk sok mese olvasását, amit utána a gyerekek meséljenek el, hogy mit hallottak, miről volt szó, mi történt a mesében. Ha megakadnak rávezető kérdésekkel segíthetjük őket a mese elmondására. Természetesen ne a teljes mesét várjuk vissza szóról szóra, hanem a saját szavaival mondja el először és ha ismeretlen szó volt a mesében, akkor magyarázzuk el a jelentését. Az ismeretlen szavakhoz mondhatunk különböző példákat is a könnyebb megismeréshez, megértéshez és ezzel tovább is bővítjük szókincsüket. Később már megfelelő szövegkörnyezetben tudják használni a megismert szavakat.

Ha a meseolvasás nem este történik, hanem napközben, akkor a mese elolvasása után segíthet egy meséből “előlépő” színező is, amely segít felidézni a mesét és így könnyebben el tudja mondani a történetet. A színezés a motorikus készségeket fejleszti, minél aprólékosabb egy színező, annál nagyobb figyelmet és ügyességet igényel, hogy nem menjen ki a vonalból színezés közben.

 

You can leave a response, or trackback from your own site.

Hozzászólok

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.

Powered by WordPress | Designed by: Premium Themes | Thanks to Compare Premium WordPress Themes, WordPress Themes Free Online and Free WordPress Themes